Mariana Nicolesco vă invită la o mare celebrare a muzicii şi a culturii la Ateneul Român

Joi 17 şi vineri 18 mai – Concert Extraordinar Beethoven

Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu

Dirijor: Elio Boncompagni   •   Pianist: Matei Varga

La finele Concertului are loc lansarea volumului Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, publicat de editura Curtea Veche, de ilustrul muzicolog şi scriitor italian Paolo Isotta, care va semna autografe în foaierul Ateneului

Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, dirijată de maestrul Elio Boncompagni, va interpreta Uvertura Leonora Nr. 2, Concertul pentru pian Nr. 4 în Sol major, solist Matei Varga, şi Simfonia Nr. 5 în do minor op. 67 de Ludwig van Beethoven.

Discipol al legendarilor maeştri Franco Ferrara şi Tullio Serafin, Elio Boncompagni e aclamat în Europa, în cele două Americi şi în Australia în fruntea celor mai renumite orchestre, ca şi la pupitrul a numeroase spectacole de operă de remarcabil succes.

Despre arta pianistului Matei Varga, aşezat de critici de seamă în linia genialilor predecesori Dinu Lipatti şi Clara Haskil, ziarul Süddeutsche Zeitung din München scrie că este nici mai mult nici mai puţin decât magică, ceea ce confirmă triumfurile sale în America, în Europa sau în China.

«La comemorarea a 60 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu – spune Mariana Nicolesco – cel mai important şi mai frumos articol din presa internaţională dedicat muzicianului român a fost cel al lui Paolo Isotta, publicat de cotidianul Corriere della Sera.

Cu acel prilej s-a legat între noi o prietenie al cărei miez, după cum scrie Paolo, e străvechi. Această prietenie e la originea primei sale vizite în ţara noastră, cu doi ani în urmă, şi a minunatei ediţii în limba română a volumului său Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, publicat acum de editura Curtea Veche, cu sprijinul oferit de Fundaţia Internaţională Ateneul Român şi de Patria Credit».

Mare e mândria, – declară Paolo Isotta – mare e bucuria pe care mi le aduce ideea că această carte e tradusă în limba naţiunii care-i numără printre fiii săi pe unul dintre cei mai mari Maeştri ai Muzicii, George Enescu, şi care-l are drept Fiu de Onoare pe Ovidiu, unul dintre cei mai mari Maeştri ai Poeziei.

«Cartea sa – pe care am plăcerea s-o prefaţez – este o incursiune fără egal în imensităţile cunoaşterii, şi în acelaşi timp un omagiu fără precedent adus literaturii, artei şi muzicii noastre: fără acestea, afirmă Paolo Isotta, cultura Europei n-ar fi azi ceea ce este. Apreciere semnificativă, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui autor de incomparabil prestigiu, profesor de Istoria Muzicii la Conservatorul din Torino şi apoi la cel din Napoli.

Sunt fericită că lansarea volumului Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, în prezenţa autorului, Paolo Isotta, va coincide, la Ateneul Român, în 17 şi 18 mai, cu seratele Beethoven, pe care le aştept cu nerăbdare, avându-i drept protagonişti pe doi artişti de care, dintotdeauna, sunt profund legată: Elio Boncompagni şi Matei Varga. Două seri memorabile în numele marii muzici şi al culturii», declară în încheiere Mariana Nicolesco.

Alte stiri